top of page
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png

Ideea organizării unui concurs de interpretare pt instrumente de suflat și percuție s-a născut din dorința de a aduce un omagiu celui care a fost directorul Colegiului de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca, Vasile Sândean Ovadiuc

 

Concursul este o oportunitate de afirmare pentru tinerii artiști instrumentiști, o bună ocazie de relaționare între aceștia, dar și între profesorii lor. Organizatorii concursului sunt Colegiul de Muzică Sigismund Toduță și Asociația Viva Talent.

 

Spațiul de desfășurare al concursului este incinta CMST iar competiția se desfășoară pe 5 secțiuni:

  • flaut

  • oboi/fagot

  • clarinet/saxofon

  • instrumente din alamă

  • instrumente de percuție

Ediția 2025

13-16 martie 2025

JURIILE CONCURSULUI ÎN 2025:

FLAUT

FLAUT.png

​Matei  Ioachimescu,   flautist   român   de   renume,   susține   o   activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit. Albumul său de debut, "Lumiere", este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință. În calitate de solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreuna cu orchestre din țară și din străinătate. Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Romanian Rhapsody, ICONS, Electric, inSuflu și La Vida Loca, proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia care a adus în anul 2019 albumul cu același nume lansat la casa de discuri ViennArt.  Pentru   activitatea   sa   intensă   și  calitatea   înaltă   a proiectelor   susținute,  i-a fost încredințat titlul de "Ambasador al Integrării" în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Este invitat ca membru al juriilor în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.

Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flaut la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

 

Originar din Sibiu, Vlad Alexandru Rebreanu a început studiul flautului la vârsta de 11 ani, la Liceul de Artă din Sibiu, îndrumat fiind de prof. Ioan Bojin urmând apoi studiile superioare și de masterat la Academia de Muzică Gheorghe Dima sub îndrumarea conf. univ. dr. Liliana Cadar-Manoleasa. Anul 2006 a reprezentat un punct important în șirul concursurilor, câștigând locul I la Olimpiada Naţională de Muzică - Arad și de asemenea Marele Premiu la Concursul organizat de Orange-România "Se caută Enescu". A susţinut recitaluri la Bucuresti, Oradea, Sibiu, Cluj-Napoca, Bistrita, iar in calitate de solist, Vlad Alexandru Rebreanu a concertat cu Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica Transilvania, Orchestra Liutaria, orchestra de cameră Diletto Musicale orchestra studenţilor Academiei de Muzica Gheorghe Dima. A fost prim flautist și membru fondator al Sibiu Youth Orchestra și flautist în cadrul Orchestrei Române de Tineret. În anul universitar 2016 și 2023 a fost cadrul didactic asociat al ANMGD. Actualmente este solo-prim flautist al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

 

Diana Nedelea este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București la clasa profesorului Cătălin Oprițoiu. A participat la numeroase concursuri naționale și cursuri de măiestrie alături de Teodor Țîrlea, Marko Zupan, Zofia Neugebauer, Horațiu Roman, Francesco Gatti, Matteo Sampaolo și Giampaolo Pretto. În 2022 primește bursa Erasmus în Suedia la Norrköping Symphony Orchestra. 

În prezent este membră a orchestrei Operei Braşov.

 

Felix Katoka și-a început studiile muzicale la Liceul de Artă din Baia Mare, urmând ulterior cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea. 

Din anul 2006 este profesor de flaut în cadrul Colegiului de Arte din Baia Mare.

Cu o experiență de peste 19 ani în domeniu și o permanentă muncă de cercetare și perfecționare, este mereu prezent la competițiile de specialitate , atât în calitate de membru al comisiilor de jurizare, cât și ca profesor îndrumător, reușind performanțe notabile alături de elevii săi.

OBOI - FAGOT

1.png

Noémi Hary a studiat oboi la Liceul de Muzică din Cluj la clasa prof. Firuța Mesaroș, apoi la Academia de Muzică Gheorghe Dima la clasa prof. Aurel Marc, urmând ulterior studii aprofundate cu prof. Francisc László.

A fost membră a Orchestrei Naționale de Tineret și a colaborat cu nenumărate orchestre importante din țară și străinătate, dar și cu entități precum Diletto Musicale, Ars Nova, Societatea Mozart, Fundația Sigismund Toduta, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural Sinaia, Centrul Cultural German, Radio România Cluj, Radio România București, Fundația Pro Art

Din anul 1997 este angajată a Filarmonicii de Stat Transilvania. În prezent este solo cornenglezistă și șef al partidei de oboi din cadrul aceleiași instituții.

Născut la Sibiu, Mircea Ittu este absolvent al Liceului de Arte din Sibiu la clasa prof. Titus Popescu şi Simion Ciobanu. A studiat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa Conf. Univ. Dr. Adalbert Barabas între anii 2004-2010, participând în această perioadă la cursuri de măiestrie susținute de Akio Koyama, Andrea Bressan, Adrian Jojatu, Stephan Turnovszky, Eckart Hübner. 

În perioada 2010-2014 a activat ca membru al Orchestrei Naționale de Tineret și colaborator permanent al Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnicu Vâlcea.

Din 2008 este artist instrumentist al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Daiana Pop a început studiul oboiului la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca sub îndrumarea doamnei prof. Firuța Mesaroș. A absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima, apoi a urmat studii de licență la Conservatorul din Amsterdam sub îndrumarea prof. Dorine Jansma, Ernest Rombout şi Miriam Pastor. A continuat studiile de masterat la Universitatea Națională de Muzică Bucureşti la clasa prof. Florin Ionoaia.

A participat la cursuri de măiestrie cu Ivan Podyomov, Hans Wolters, Lucas Macias

Navarro, Richard Simpson, Michaela Hrabankova, Ye-Chang Jung, Diego Dini Ciacci.

colaborat cu numeroase orchestre din țară şi din Olanda.

Ȋn prezent este profesor de oboi la Școala gimnazială de Arte Iosif Sava și la Colegiul

Național de Muzică George Enescu din București și angajată în partida de oboi a

Filarmonicii Pitești.

Anișoara Negură a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universității de Arte George Enescu din Iași, la clasa Prof. Florenel Ionoaia. 

În prezent este membră a orchestrei Teatrului Național de Operă și Operetă Nae Leonard din Galați, membră al ansamblului de muzică veche Kalofonis și membru inițiator al ansamblului folcloric Doina Mândrei. 

Din anul 2014 este profesor de oboi la Liceul de Arte Dimitrie Cuclin din Galați, unde continuă să predea cu mare drag, investind mereu în viitorul elevilor.

CLARINET - SAXOFON

1.png

Răzvan Poptean a absolvit studiile de licență și masterat la Academia de Muzică Gh. Dima, la clasa prof. univ. dr. loan Goilă, obținând ulterior titlului de Doctor în Muzică, îndrumat de prof. univ. dr. Cristian Misievici.

Este prim clarinetist al Orchestrei Naționale de Tineret a României și al Orchestrei Naționale Simfonice a României, fondate de maeștrii Cristian Mandeal și Marin Cazacu. În 2008 devine cadru universitar, predând clarinet și muzică de camera în cadrul Academiei de Muzică Gh. Dima, iar în prezent ocupă postul de conferențiar universitar. 

Începând cu 2013 ocupă funcția de artist instrumentist în cadrul Orchestrei Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.

Din 2010 este președintele Asociației Culturale Notes&Ties din Cluj Napoca iar din 2019 este managerul Cluj International Music Competition, funcție pe care a ocupat-o între 2011-2017 la Concursul Internațional de Muzică Gheorghe Dima.

Nadia Sofokleous (Hamoudi) s-a născut în România și a început să cânte la clarinet la vârsta de 13 ani, câștigând premii la competiții importante în țară și străinătate, printre care Jeunesse Musicales (București). În 2020 a primit premiul pentru cultură Schwarzwald-Baar, în cinstea activității ei pedagogice de excepție. 

Este recunoscută pretutindeni drept solistă, dar este și un artist cameral îndrăgit și un instrumentist de orchestră excepțional. Din 2021 predă clarinet la Universitatea din Trossingen și conduce partida de instrumente din lemn de la Musikakademie Villingen-Schwenningen. Totodată susține periodic cursuri de măiestrie în Europa și nu numai. 

Nadia este artist al RZ Clarinets, Chedeville și SCV.

Radu Greluș este absolvent al Universității de Muzică din Basel (Elveția) unde a studiat sub îndrumarea prof. Francois Benda. A obținut premii și distincții la numeroase concursuri naționale și internaționale, amintind concursul Lions Club Thomas Kutti (Augsburg, Germania), Concursul Internațional Gh. Dima (Cluj Napoca), Concursul Internațional Saverio Mercadante (Italia), Concursul Lions Club (Timișoara) sau Concursul Internațional pentru clarinet și saxofon (Iași). Poate fi regăsit în multiple apariții pe scenele de concert din țară cât și din străinătate, ca solist sau în ansambluri camerale.

În prezent este clarinetist în Orchestra de Cameră Radio din București.

Sándor Deák a început studiul clarinetului cu prof. Gheorghe László la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca și ulterior la Academia de Muzică Gh. Dima la clasa prof. Ioan Goilă. Este laureat al unor concursuri naționale și internaționale, inclusiv al Concursului Internațional Jeunesse Musicales.

A fost angajat al Filarmonicii de Stat Transilvania, al Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, al orchestrei Philharmonie der Nationen și al Würth Philharmoniker (Germania). 

În prezent este membru al Transylvanian Saxophone Quartet și clarinetist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

INSTRUMENTE DIN ALAMĂ

Cristian Borcan este solist-instrumentist al Orchestrei Naționale Radio și lect. univ. dr. la clasa de corn a Universității Naționale de Muzică București.

În 2017 a obținut titlul de doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Buciu. A concertat alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica Oltenia Craiova.

Din 2018 este membru al Asociației Barockeri, alături care a organizat în 2019 cursurile de vară pentru instrumente de alamă Romanian Brass Week și concursul internațional Bucharest Brass Competition în 2020. Este membru al cvartetului de corni Bucharest Horn Sound și al cvintetului de alamă Achord Quintet.

Alexandru Moraru este solist-șef partidă trombon în Orchestra Națională

Radio. A urcat pe unele dintre cele mai prestigioase scene ale lumii, precum Carnegie Hall, Berliner Philharmonie, New York Philharmonic, Concertgebouw, Scala din

Milano, Sydney Opera House.

A interpretat concertul Mandrake in the Corner sub bagheta celebrului Christian Lindberg.

Este fondatorul ansamblului The Radio Trombones, un proiect inovator care

îmbină excelența artistică cu misiunea educațională. Este managerul și dirijorul Bucharest Studio Orchestra, coordonând proiecte inovatoare și promovând noi direcții artistice. Este dedicat mentoratului și descoperirii talentelor emergente,

contribuind activ la dezvoltarea generațiilor viitoare de muzicieni. Experiența

sa vastă și pasiunea pentru excelență îl afirmă drept o figură centrală în

peisajul muzical românesc și internațional.

Ion Marina-Uifălean a studiat corn la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca la clasa prof. Vasile Oprea, iar apoi la Academia de Muzică Gheorghe Dima, la clasa prof. univ. dr. Alexandru Marc. După absolvirea masteratul în cadrul aceleiași instituții a absolvit un masterat în arta muzicală la Middle Tennessee State University, unde, pe lângă interpretare muzicală, a studiat compoziție, muzică de film și tehnica înregistrărilor.

În prezent este solist instrumentist în orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania, iar anterior a activat ca membru al orchestrei Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare și membru al Orchestrei Române de Tineret.

Pe lângă activitatea instrumentală desfășoară și o susținută activitate didactică, dar și activități în calitate de dirijor, compozitor, orchestrator sau producător audio.

Cristian Ruscior este absolvent al Universității de Arte Iaşi - Facultatea de interpretare muzicală, clasa prof. conf. univ. Ioan Rusu și al cursurilor de masterat ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, cu specializarea interpretare muzicală preclasică, la clasa prof. conf. univ. Gheorghe Mușat.

A fost angajat al Filarmonicii de Stat din Botoşani și colaborator al Filarmonicii Oltenia din Craiova și al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

În prezent este profesor la catedra de trompetă a Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava.

INSTRUMENTE DE PERCUȚIE

Emil Simion a început studiul instrumentelor de percuție sub îndrumarea prof. Rodica Gruian la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1992 a urmat cursurile de licență ale Academiei de Muzică Gh. Dima, la clasa de percuție a prof. univ. dr. Grigore Pop. Din 1993 a devenit membru al prestigiosului Ansamblu de Percuție al AMGD, alături de care a participat la numeroase turnee în țară și străinătate.

Din anul 1996 este angajat al Filarmonicii de Stat Transilvania, unde ocupă postul de șef de partidă și de prim-timpanist.

În anul 2015 obține titlul de doctor în muzică, în prezent deținând funcția de conf. univ. dr. la Academia Națională de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca.

Născut în București, Alexandru Sturzu a urmat cursurile Liceului de Muzică George Enescu din București, apoi ale Universității Naționale de Muzică București.

Are o bogată activitate concertistică, colaborând în calitate de membru sau solist instrumentist cu mai multe orchestre simfonice și ansambluri de muzică de cameră.

Din anul 2002 este profesor la catedra de percuție a Colegiului Național de Muzică George Enescu din București, obținând, împreună cu elevii săi, numeroase premii la concursurile școlare și olimpiadele naționale. Generațiile care i-au trecut prin mână nu au fost deloc puține, o mare parte din elevii săi reprezentând colegiul cu mândrie atât în țară cât și la nivel internațional.

Iustin Rusu a studiat percuție la Colegiul Național de Artă George Apostu din Bacău și a continuat studiile de licență și masterat la Universitatea de Artă George Enescu din Iași, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Florian Simion.

În perioada 2009-2011 a lucrat ca artist instrumentist la Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești.

În anul 2012 și-a început cariera didactică la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași, unde activează și în prezent. În anul 2019 a înființat Asociația Juvenartis pentru a susține dezvoltarea tinerilor artiști.

Voland Székely și-a început formarea muzicală la Școala de Muzică A. Bena și

Liceul de Muzică S. Toduță din Cluj-Napoca.

Din anul 2010 locuiește în Austria, unde a absolvit cursurile Universității Private Anton Bruckner, specializându-se în muzică clasică și jazz sub îndrumarea unor profesori de renume precum Bogdan Băcanu, Leonhard Schmidinger, Stephan Maas și Christoph Cech.

Cariera sa artistică include numeroase apariții solistice și de muzică de cameră,

precum și colaborări cu ansambluri și orchestre prestigioase. A susținut concerte și cursuri de măiestrie în Austria, România, Ungaria, China, El Salvador, Luxemburg, Polonia, Germania, Italia, Danemarca, Croația, Costa Rica și Columbia.

Din 2019 activează ca lector universitar de percuție (clasică și latină) și ritmică la

Gustav Mahler Privatuniversität Klagenfurt (Austria). Din 2023 predă percuție și la Musikschule Ybbsfeld din Amstetten (Austria).

instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png

Ediția 2024

În perioada 15-17 martie 2024 a avut loc a doua ediție a concursului, bucurându-se de un număr total de 200 de participanți cu vârste cuprinse între 9 și 19 ani, provenind din 29 de școli. 

Comisiile de jurizare au fost alcătuite din artiști instrumentiști din orchestrele din țară și profesori care s-au remarcat prin excelență:

Flaut: Emma Damian, Ileana Maier, Teodor Țîrlea, Irina Naneș

Oboi/Fagot: Simona Sindreștean, Roland Molnar, Csilla Palkó-Kondrát, Daniel Serbac

Clarinet/Saxofon: Aurelian Băcan, Antal Kelemen, Radu Beșliu, Ioan Grămadă

Instrumente din alamă: Ilie Oberșterescu, Angela Mîțu, Ion Marina-Uifălean,

Alexandru Moraru

Instrumente de percuție: Emil Simion, Ioana Nistor, Iulian Rusu, Antonella Filip

Câștigătorii premiilor de excelență în anul 2024:

 

instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png
instrumente de suflat și percuție (6).png

Ediția 2023

După o lungă perioadă de așteptări și încercări, în anul 2023 echipa CMST a reușit să realizeze un vis - organizarea unui concurs pentru instrumente de suflat și percuție.

 

În perioada 24-26 martie 2023 a avut loc prima ediție  concursului, bucurându-se de un număr total de 233 de participanți cu vârste cuprinse între 9 și 19 ani, provenind din 29 de școli. 

Comisiile de jurizare au fost alcătuite din artiști instrumentiști din orchestrele din țară și profesori care s-au remarcat prin excelență:

Flaut: Emma Damian, Ileana Maier, Ada Trandafir, Felix Katoka

Oboi/Fagot: Daiana Pop, Mircea Ittu, Csilla Palkó-Kondrát, Daniel Serbac

Clarinet/Saxofon: Aurelian Băcan, Antal Kelemen, Radu Beșliu, Olena Oșvat

Instrumente din alamă: Ilie Oberșterescu, Angela Mîțu, Ion Marina-Uifălean,

Dumitru Mureșan, Botond Bartos

Instrumente de percuție: Dorin Pop, Ioana Nistor, Sorin Păcuraru, Katalin Máté

Câștigătorii premiilor de excelență în anul 2023:

 

gală.png

Au fost alături de noi la primele două ediții:

Copy of Copy of Bine ați venit! (297 × 110 mm) (297 × 160 mm) (2).png
Copy of Copy of Bine ați venit! (297 × 110 mm) (297 × 160 mm) (3).png
bottom of page